Kezdőlap Kutyakölykök Mini yorki

Mini yorki

mini yorki

Ha úgy látod, hogy szokásos yorki kutya nem elég imádnivaló és elég kicsi számodra, akkor találhatsz méretben kisebb mini yorki kiskutyát – mini yorkshire terrier – is. Tagadhatatlanul a mini yorki kutya elképesztően bájos és imádnivaló és a temperamentumos személyisége is ellenállhatatlan. De csak azért mert a mini yorki apró, nem jeleneti azt, hogy megfelelő számunkra és biztonsággal élhetünk velük. Valóban azt hiszed, hogy a mini yorkshire terrier neked való? Nézzük mit is jelent valójában egy yorki kutyát nevelni:

1. A mini yorki elképesztően törékeny kölyökként és mint felnőtt egyaránt

Egy mini yorki súlya felnőttként is csak 1-2 kg között van. A mini yorki a nevében is mutatja, hogy „mini”, tehát nagyon apró termetű. Olyannyira figyelemmel kell lennünk rájuk, hogy egy rossz lépéssel, ha rálépünk a halálát okozhatjuk, vagy összetörhetjük a kis csontjait. Azt gondolhatjuk, hogy gyermekeinknek is jó választás egy ilyen kis méretű játék kutya, azonban, nem. A gyermekek sokáig nem képesek felmérni, hogyan kell ezekkel a kis mini kutyákkal bánni, érinteni és sokszor, még ha nem is szándékosan nagy fájdalmakat okozhatnak nekik. Az is kérdés, hogy a mini yorki a nagyobb háziállat mellé jó választás e. Talán a legjobb, ha mint egyedüli kis házi kedvencként tartjuk, a nagyobb serdülő gyermekeink mellett.

 

 

2. A mini yorkshire terriert a mérete nem akadályozza meg semmiben

Mint a legtöbb apró kölyök és mini kutya, a mini yorki sem vette
észre, hogy ő milyen apró és csak 1-2 kilót nyom. A mini yorki nem egyenlő a saját fajtájával, sokan el sem ismerik különálló fajként. Talán tekinthetünk rájuk úgy, mint egy nagyon nagyon kicsi yorkshire terrier, aki növekedésben elmarad a faj több tagjától. Ennek a fajnak a természetére a kíváncsiság, kicsit makacsság, a felfedezés vágy és az aktivitás jellemző.

 

 

3. A mini yorki kapcsán sok egészségügyi kérdés is előjön

Ez a kis méretű mini yorkshire terrier nagyon divatos, sokan yorki kiskutyaszeretnének egy ilyen kis csöppséget a családjukba, éppen ezért sok tenyésztő rohanva igyekszik „termelni” ezt a fajt, amennyit csak lehetséges. Ez a túltenyésztés egészségügyi kockázatokhoz vezethet minden egyes faj esetében. Ha egy olyan alomból választunk, ahol a yorkshire terrierek lényegében minik, számolnunk kell azzal a következménnyel, hogy hajlamosak nagyobb egészségügyi kockázatra és ezzel együtt több állatorvostól kapott számlára is.

Ha mini yorkit tervezünk vásárolni, akkor végezzünk kutatást a tenyésztők körül, hogy biztosan nem olyan körülmények között tarják és tenyésztik a kis yorkikat, ami miatt az egészségügyi kockázatok is nagyobbak. Legyünk óvatosak azokkal a tenyésztőkkel, akik úgy állítják be magukat, mint mini yorki tenyésztő és szakértő, mert ahogy fentebb írtuk, mini yorki mint különálló fajt nem ismerik el és hajlamosak ezért az árakat felemelni, mivel kevesebbet találhatunk belőlük.

 

 

4. Szigorú etetési rendet kell tartanunk a mini yorkshire terrier kölyköknek

Lévén, hogy apró a termete, az etetés is ilyen egyedi módon kell folytatnunk a yorki kiskutya esetében. A kis méretük miatt nem épesek annyi zsírt és energiát tárolni, mint nagyobb társaik, akik elérik a 4-5 kilógrammot. Az egyéni adottságoktól függően, meg kell etetni a mini yorkshire terrier kiskutyát 2-4 óránként. Ez azt is jelenti, hogy az egészségügyi „bili szünetek” is sűrűbbek lesznek.

 

 

5. Minden erőfeszítést megér, mert imádni fogjuk a mini yorkinkat

Ha elvégezzük a megfelelő kutatást a tenyésztők között, vagy megmentünk egy mini yorkshire terriert egy menhelyről, van elegendő időnk rá és megfelelő otthoni körülmény és készen állunk a több egészségügyi sétára, akkor a kis yorki azt nagyon meg fogja hálálni és idővel nagyon kifizetődő lesz. Úgy fog szeretni ez a csöppség, hogy képes lenne bárhová követni, és fog is, bárhol jelensz meg vele, csodájára fognak járni, te leszel a középpontban és olyan boldogságot, örömöt fog hozni az életedbe, ami eddig hiányzott és sok-sok örömteli pillanatot és mosolyt okoz neked a mindennapokban. Állandóan veled akar majd lenni és igényelni fogja, hogy sokszor magadhoz szorítsd és megóvd a kis testét ennek az imádnivaló csöppségnek.

Ha mellette döntesz és magadhoz veszel egy kis mini yorkit, vedd komolyan őt és gondoskodj róla felelősséggel, szüksége lesz rád egész életében.


A kutyafajták jellemzőit itt találod.

Előző cikkMikor legyen a kiskutya hazahozatala?
Következő cikkNémetjuhász kölyök