Kezdőlap Kutyakölykök Meddig nő a kutya? Mikor áll meg a növésben a kölyökkutyám?

Meddig nő a kutya? Mikor áll meg a növésben a kölyökkutyám?

Lehet, nem akarjuk, hogy a kiskutyánk felnőjön, viszont szeretnénk tudni, hogy mikor hagyja abba a növekedést és feltehetjük a kérdést: Vajon meddig nő a kutya?

Normális, ha kíváncsiak vagyunk, hogy milyen nagyra fog nőni a kiskutyánk; és tudni azt, hogy kiskutyánk mikor lesz felnőtt. Hasznos lehet ezt tudni, ha olyan ajándékokkal akarjuk meglepni, mint például, egy szép nyakörv, egy drága kutyaágy, egy kutyahám és egyéb kellékek, amiket idővel kinőhet.

Fontosabb dolgok eldöntésében is segít, mint például, hogy

  • milyen táplálékot kéne adnunk a kiskutyánknak,
  • mennyi testmozgást kell kapnia és hogy
  • mikor áll készen a szaporodásra.

A kiskutyánk növekedési ütemét nagymértékben az határozza meg, hogy milyen fajtájú. A kistestű kutyafajták, közepes, nagy és óriás fajták különböző ütemben nőnek, ami segíthet elképzelést kapni arról, hogy mire lehet számítani a kölyök fejlődése során.

 

 

Mikor Hagyja Abba a Növekedést a Kistestű Kölyökkutyám?

A kis fajtájú kölykök általában előbb hagyják abba a növekedést, mint a nagyobb fajtájúak. Szexuálisan és érzelmileg is hamarabb fejlődnek ki, mint a nagyobb testvéreik, ami érthető, ha azt vesszük figyelembe, hogy egy kis kutyafajtának, mint egy chihuahuának, nem kell olyan sokat növekednie, mint egy dán dognak.

Megfelelő táplálás mellett 8 és 12 hónapos kor között lehet arra számítani, hogy egy kis fajtájú kutya növekedése abbamarad. Ez alatt az idő alatt a kölyök kinöveszti a felnőtt bundáját, és a kiskutya szőrét levedli, és eléri a teljes magasságát és súlyát.

szibériai husky

Mikor Hagyja Abba a Növekedést a Közepes Fajta Kölyökkutyám?

A kis fajta kölyökkutyákhoz hasonlóan, a közepes testű kölyökkutya fajták is 8 és 12 hónapos kor között hagyják abba a növekedést. A kölyök az első éve során sokat fog növekedni, ami azt jelenti, hogy létfontosságú, hogy kiegyensúlyozott étrendet biztosítsunk neki, és hogy rendszeresen ellátogassunk az állatorvoshoz.

Egyes közepes méretű fajták a 8. hónaphoz közelebb szokták a növekedést abbahagyni; másoknak pedig egy teljes évre van szükségük. Beszéljünk az állatorvosunkkal és tenyésztőnkkel, hogy mire számíthatunk a kölyökkutyánkkal kapcsolatban.

 

 

Mikor Hagyja Abba a Növekedést a Nagy Fajta Kölyökkutyám?

A nagytestű kutyafajtáknak kölyökként sokkal többet kell nőniük, mint a kis és közepes fajtáknak. Ahelyett, hogy a súlyuk felnőttkorban 4 és 22 kiló közötti súlyt érne el, a nagy fajták súlya több, mint 22 kilótól 45 kilóig terjedhet. Természetesen a nagy fajta kutyáknak egy kicsit hosszabb időre van szükségük, hogy ide eljussanak.

A legtöbb nagytestű kutya 10 és 16 hónapos kor között hagyja abba a növekedést. Ez alatt az idő alatt el szokták érni a teljes magasságukat és súlyukat, bár egyes fajták 16 hónap után is növekszenek még.

Ez alatt az idő alatt a nagytestű kölyökkutyánk étrendjére különös figyelmet kell fordítani, mert ha túl gyorsan növekszik, az árthat az egészségének.

 

bernáthegyi kölyök

Mikor Hagyja Abba a Növekedést az Óriás Fajta Kölyökkutyám?

Az óriás termetű kölyökkutyák előtt rengeteg munka áll. A dán dogok, masztiffek, újfundlandiak, bernáthegyiek és más óriás fajták a 90 kilót is elérhetik, miután felnőttek.

A nagy fajtákhoz hasonlóan az óriás fajtáknak is speciálisan kialakított étrendre van szükségük, hogy elkerüljék kölyökkorukban a túlzott növekedést, ami egészségügyi problémákhoz is vezethet.

Az óriás fajta kölyökkutyáknál 10 és 16 hónapos kor között szokott a növekedés befejeződni, bár egyes fajtáknak akár 18 hónapba vagy hosszabb időbe is beletelhet.

Beszéljünk az állatorvosunkkal és a tenyésztőnkkel annak megállapítására, hogy mennyi időbe telik az óriástestű kölyökkutyánknak felnőni és, hogy mit kell tennünk ahhoz, hogy ez alatt az idő alatt egészséges maradjon.

Csakúgy, mint az embereknél, a kutyáknál is előfordulhat, hogy az egyik kutyának a többihez képest hosszabb időre van szüksége, hogy a teljes méretét elérje, így a gazdák számára néha nehéz lehet kitalálni, hogy a kölyökkutyájuk mikor van már teljesen felnőve.

A legjobb módja annak, hogy megtudjuk a kölyökkutya mikor hagyja abba a növekedést, az, ha konzultálunk egy szakemberrel, például egy állatorvossal vagy egy jól tájékozott tenyésztővel.

Előző cikkAllergiás a kutyám a csirkére?
Következő cikk8 egészséges módszer a kutya hízlalására