Kezdőlap Kutyakölykök Yorki kiskutya

Yorki kiskutya

yorki kiskutya

A yorkshire terrier vagy yorki kiskutya ellenállhatatlanul aranyosak és képesek arra, hogy elolvasszák az ember szívét. Mielőtt elrohannánk az első yorki kutya tenyésztőhöz vagy egy menhelyre, ahol ingyen elvihető yorki kiskutyákat is találhatunk, nem árt ha néhány dolgot tudunk erről a kis csöppségről.

1. A yorki kutya kölyökként egy igazi pisilő gép

Ez nem kell, hogy nagyon megijesszen, de a yorki kölykök híresek a hólyagjukról. A mini yorki kiskutya a királyok és a királynék abban a tekintetben, hogy nem akarnak nedvesek lenni, nem szeretik a túl hideget, a túl meleget és egyáltalán nem szívesen mennek ki ilyen helyekre, ha az illemhelyiségük éppen ott van. Szerezzünk be kölyök pelenkát, amit lehelyezhetünk a padlóra, tanuljuk és kérdezzünk ezzel kapcsolatos tippeket, trükköket és legyünk nagyon türelmesek. A yorki kölykök megtaníthatók, hogy használják a kutyapelenkát, mint a kutyakölykök legtöbbje, csak a maguk ütemében szeretik és kezdik el használni. Egy kijelölt szabadtéri illemhely segíthet ebben a helyzetben.

 

2. A kölyök yorki, mini yorki, aki törékeny

yorkshire terrier kölyök
yorkshire terrier kölyök

Egy mini yorki kiskutyát nehéz nézni anélkül, hogy ne akarnánk megölelni és megszorongatni őket. Ők annyira bájosak és aranyosak és aprók. A kis méretük miatt, a mini yorki túlságosan törékeny. A túlzott pátyolgatás egy kisgyermektől és egy véletlen lépés a kis testére életveszélyes lehet rá nézve. Ha egy yorkshire terrier kölyköt szeretnénk otthon ahol egy kisgyermek is él, akkor fordítsunk rá időt, hogy a gyermekkel jól megértetjük, hogy a mini yorkival nagyon óvatosan és gyengéden kell bánni, hogy ne okozzon neki fájdalmat és kárt.

 

3. De ha egy yorki kiskutya felnő, azt hiszi, hogy ő nagyobb, mint valójában.

Napóleon komplexus nem csak az embernél figyelhető meg, hanem a yorkshire terriereknél is. Meg vannak arról győződve, hogy sokkal nagyobbak, mint valójában, a yorki kutya mindig megpróbálja megmutatni, hogy ő a nagyobb, legyen az egy nagyobb kutya, egy autó, vagy bármi nagyobb tárgy, akár a fal mellé támasztott kerékpárunk. Biztosítsuk a kis yorkit egy pórázzal, hogy szemmel tudjuk tartani és megóvjuk. A „nagyobak ,mint valójában” hozzáállást a játék során is folytatják. Eredetileg patkányvadászatra tenyésztették, kíváncsiak, szeretik a labdás játékokat.

 

4. Örüljetek! A vedlés (gyakorlatilag) nem létezik a yorki kiskutyánál.

Annak ellenére, hogy a szőrméje elegáns, luxus benyomását keltő, a tisztítása nem egy óriási feladat a yorki kiskutya esetében. A yorki kölyök esetében egy réteg finom szőr található, nem szőrme rétek, ami kezelhetetlen lenne. Természetesen néha hullathat pár szőrszálat az ápolás közben, de nem fogunk szőrme pamacsokkal találkozni elhagyva a kanapén vagy szerte az egész lakásban. A szőrzetük növekedni fog amíg le nem vágjuk, különben elérik a yorki kutyákra jellemző földig érő szőrzetet. Ez a yorki szőrzet lehetővé teszi még a kutaszőrre allergiások számára is a tartásukat, mivel nem okoznak allergiát.

 

5. A mini yorki mindenféle érdekes hangot ad ki

A yorkshire terrierek híresek a vakkantgatásaikról, de ezen kívül más fura zajokat is keltenek. Ezek különösen hajlamosak a garat reflexre, vagy fordított tüsszögésre. Ez úgy hangzik, mintha a kutya a levegőért kapkodna és egyidejűleg dudálás hangot is keltenek. Ez egy kicsit ijesztő is lehet számunkra, de néhány perc múlva abbahagyják. A yorki kutya elég hangos, bármi történik tudatni fogja velünk azonnal, hangos ugatásaival, vakkantgatásokkal.
Ingyen elvihető yorki kiskutyák után nézzünk szét állatmenhelyeken, ahol megtalálhatjuk és megmenthetünk egy kis csöppséget.


A kutyafajták jellemzőit itt találod.

Előző cikkCsivava kölyök
Következő cikkMikor legyen a kiskutya hazahozatala?